Tuesday 29 December 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(1)


Biskut Mentega Itali Gina

⭐⭐⭐⭐⭐       6 Penilaian   |   4 Ulasan   |    2 Gambar


Biskut mentega gaya roti Itali-Amerika tradisional yang akan membuat anda berasa seperti anda membelinya dari kedai roti tempatan kegemaran anda di New York! Isi mereka dengan pengawet raspberry atau aprikot, atau coklat, atau celupkan satu sisi ke dalam coklat dan tutup dengan taburan - atau lakukan kedua-duanya! Apa sahaja yang anda pilih, ini pasti menjadi resipi kegemaran baru anda untuk setiap percutian dan perayaan yang akan datang!



Bahan-bahan

         2 ¼ cawan tepung kek

⬜         1 ½ cawan tepung serba guna

⬜         1 ¼ serbuk penaik sudu teh

⬜         1 sudu teh garam

⬜         1 cawan mentega tanpa garam, dilembutkan

         1 cawan gula putih

⬜         ½ cawan pemendekan sayur

⬜         4 auns pes badam

         2 biji telur besar

         Ekstrak vanila 2 sudu teh

         1 sudu teh jus lemon

         ¼ ekstrak kacang almond


Cara-cara 


 ☑    Langkah 1

Panaskan ketuhar hingga 350 darjah F (175 darjah C). 


   Langkah 2

Satukan tepung kek, tepung serba guna, serbuk penaik, dan garam dalam mangkuk sederhana.


☑    Langkah 3

Campurkan mentega, gula, dan pemendekan dalam mangkuk besar; krim dengan pengadun elektrik pada kelajuan sederhana hingga ringan dan gebu. Campurkan pes badam hingga sebati. Masukkan telur, ekstrak vanila, jus lemon, dan ekstrak badam. Kurangkan kelajuan pencampuran hingga rendah dan perlahan-lahan masukkan bahan kering. Gosokkan mangkuk setelah semua bahan kering ditambahkan, kemudian campurkan dengan kelajuan sederhana hingga rata, kira-kira 30 saat. 


☑   Langkah 4

Pasangkan beg pastri besar dengan hujung 864 atau 4S dan isi beg dengan adunan. Masukkan biskut bersaiz merata ke kepingan kuki yang tidak digosok selebar 1 1/2 hingga 2 inci, memberi ruang kuki sedikit untuk membengkak semasa membakar.


☑   Langkah 5

Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu, jika perlu, sehingga bahagian bawahnya sedikit kecoklatan, 8 hingga 10 minit. Sejukkan pada loyang selama 5 minit sebelum dibawa ke rak dawai sehingga sejuk sepenuhnya.

 

Fakta Nutrisi

Per hidangan:

122 Kalori; Protein 1.5g; Karbohidrat 13.6g; Lemak 6.9g; Kolesterol 17.9mg; Natrium 65mg.

 

Rujukan:

Allrecipes. (2020). Gina Italian Butter Cookies. Dicapai pada Disember 29, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/279153/ginas-italian-butter-cookies/.


BUKTI KEHADIRAN KULIAH🌻



No comments:

Post a Comment