Tuesday 29 December 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(2)


Pai Pot Ayam IX

⭐⭐⭐⭐⭐       12,854 Penilaian   |   9,055 Ulasan   |    2,325 Gambar


Pai ayam yang enak yang dibuat dari awal dengan wortel, kacang polong dan saderi.      

 


Bahan-bahan 

         Bahagian dada ayam tanpa kulit 1 paun – potong dadu

         1 cawan lobak yang dihiris

         1 cawan kacang hijau beku

         ½ cawan saderi yang dihiris

⬜         ⅓ cawan mentega

         ⅓ cawan bawang cincang

⬜         ⅓ cawan tepung serba guna

⬜         ½ garam teh

         ¼ sudu teh lada hitam

         ¼ sudu teh biji saderi

         1 ¾ cawan sup ayam

         ⅔ cawan susu

         Kerak pai 2 (9 inci) yang tidak dibakar

 

Cara- cara  

 

   Langkah 1

Panaskan ketuhar hingga 425 darjah F (220 darjah C.)

 

   Langkah 2

Dalam periuk, gabungkan ayam, wortel, kacang polong, dan saderi. Masukkan air untuk menutup dan rebus selama 15 minit. Angkat dari api, toskan dan ketepikan.

 

   Langkah 3

Dalam periuk di atas api sederhana, masak bawang dalam mentega hingga lembut dan lut. Masukkan tepung, garam, lada, dan biji saderi. Kacau perlahan perapan ayam dan susu. Didihkan dengan api sederhana-rendah hingga pekat. Angkat dari api dan ketepikan.

 

   Langkah 4

Letakkan campuran ayam di kerak pai bawah. Tuangkan campuran cecair panas ke atas. Tutup dengan kerak atas, tutup segel, dan potong adunan yang berlebihan. Buat beberapa celah kecil di bahagian atas untuk membolehkan wap keluar.

 

   Langkah 5

Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 30 hingga 35 minit, atau sehingga pastri berwarna perang keemasan dan isinya menggelegak. Sejukkan selama 10 minit sebelum dihidangkan.

 

Fakta Nutrisi

Per hidangan:

412 Kalori; Protein 18.4g; Karbohidrat 30.4g; Lemak 23.9g; Kolesterol 54.9mg; Natrium 517mg.

 

Rujukan:

Allrecipes. (2020). Chicken Pot Pie XI. Dicapai pada Disember 29, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/26317/chicken-pot-pie-ix/.


BUKTI KEHADIRAN KULIAH 🌻

No comments:

Post a Comment